Jun 5, 2009

Omleta 101

Mi-a fost contestat, in repetate randuri, titlul de Arhiduce al Omletei, dar nu plec urechea la astfel de mojicii. Voi expune, in cele ce urmeaza, reteta pentru omleta care mi-a facut diminetile mai frumoase. Aceasta reteta a fost tinuta in stadiul de proiect pentru destul de mult timp, pentru a se imbunatati si a se desavarsi.

E nevoie de:
3 oua, ketchup, mustar, soia, sare, piper, sunca, cascaval, ciuperci si porumb + un ingredient surpirza, pe care nu il pot dezvalui din motive de securitate.

Pauza de 5 min. Continui cand revin.

Asa. Toate ingredientele sunt taiate marunt.
Tigaia (de preferat Tefal) se pune pe foc mare (!!) si se unge cu unt din belsug (in niciun caz ulei). Se pun in tigaie sunca si ceapa verde si se amesteca astfel incat sa se prajeasca uniform toata cantitatea.
In acest timp, se bat cele 3 oua intr-un castron, se pun 2-3 lingurite de ketchup, 2 lingurite de mustar, putina soia si se adauga sarea si piperul, dupa gust.
Cand sunca si ceapa s-au rumenit suficient, se adauga castronul cu oua/ketchup/mustar/soia/sare/piper.
Important (!!) - focul este inca mare.
La 20-30 de secunde dupa ce s-a adaugat continutul castronului se pune cascavalul. In tot acest timp se amesteca energic.
Dupa inca 1 minut se adauga si ciupercile.
Important (!!) - focul se face acum mic.
Amestecam pentru inca 30-40 de secunde, apoi adaugam si porumbul.
Pentru inca jumatate de minut amestecam in tigaie, dupa care oprim focul (si adaugam ingredientul secret), apoi continuam sa amestecam pentru o scurta perioada de timp cu focul oprit (20-30 de secunde).

Varsam omleta in farfurie si experimentam senzatii unice de euforie.

Voi reveni mai tarziu cu o poza a omletei, ca exemplu, dar din lene si comoditate probabil ca va mai intarzia.

Va urma "Salata 101". Pana atunci, sa auzim de bine.

6 comments:

  1. cascavalul se taie bucati mici sau se rade?

    ReplyDelete
  2. nu iti contesta nimeni titlul de arhiduce. Cu atat mai putin eu. De ce? Pentru ca gradul si distinctia suprema a Omletei este Mare Maresal, Seneshal Ilustru Plenipotentiar, Sanctitatea Sa, Cavaler al Oului in grad de Mare Maestru Universal Illuminatus in nomine Dei Gratia Deorum ab Ovo Majestica. Si stii bine ca acest titlu nu poate fi purtat, cu umilinta, decat de un singur supra-om, adica Eu.

    Nu o sa caut sa demontez "reteta" ta, dar de dragul conversatiei, iti voi demonstra ca esti inca un mic novice, o calfa: asa cum italienii adauga checiap la pizza - NU, asa adaugi si tu. Spurci. Iti bati joc. Cascavalul adaugat PREA TARZIU, nu da sansa topirii optime, nu stapanesti starile solidului-lichid, amorf, dar nu te invinuiesc, e greu, se deprinde asta in ANI de exercitiu, precum metoda Rosca. Nu tii cont de marca si tipul cascavalului, o eroare de incepator. Mustarul si soia... don't even go there. N-are sens sa-ti explic ce gresesti, e sub mine. Ma bucura insa dorinta ta de a invata, de a te perfectiona. In netarmurita mea marinimie, te pot lua drept ucnic, cred, si vei avea sansa unica, bucuria suprema, de a sta in umbra Seneshalului si de a-i spala tigaile. Papila ta e inca tanara, micule mojic, esti amputat olfactiv. Dar sunt bun, intelegator, te iert...

    ReplyDelete
  3. am uitat sa adaug titlurile de Sadhu, Buddhisatva, Sensei, decernate in Asia, alaturi de bustul si grupul statuar care imi poarta, cu mandrie, numele. Poate candva, am sa-ti ofer o spatula pentru omleta, pe care am... atins-o, candva, in treacat, umpland-o de Har.

    ReplyDelete
  4. Mi-e greu sa raspund la cat ai scris, Rosca, dar sunt deschis la colaborare.

    A pus si Matei un comment, dar nu l-am publicat. Atat de prost e.

    ReplyDelete
  5. Am ras cu lacrimi...ovo majestica? :))
    varule, nu te descuraja - marele maresal a dezvoltat o tendinta maniacala chiar si pentru taiatul rosiilor. in sanctuarul sau, ce-i drept, Omleta (majuscula nu e intamplatoare)ocupa un loc aparte. oricum, in cazul in care doriti o parere neutra va pot sari oricand in ajutor cu o degustare. cred ca cel mai indicat ar fi sa mananc cate o omleta, pe rand, de la fiecare, timp de o luna ca sa ma pot lamuri exact cum sta treaba.

    ReplyDelete